Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 28 септември 2011 г.

Убийство, протести, ксенофобия... Политическа (без)отговорност?През последните дни ставаме свидетели на протести в цялата страна. Всичко започна с поредното нелепо убийство, случило се посред бял ден пред очите на мнозина свидетели. За съжаление трябва да отбележим факта, че подобни случаи стават ежедневие в България, докато нашите управници се опитват да ни убедят колко сме готови да бъдем приети в Шенген и колко „сме изпълнили всички изисквания” за това.

На фона на събитията от последните дни, тези твърдения стават все по-неубедителни. Очевидно властта в България няма силата (или желанието?) да гарантира законността в страната ни. След първоначалния обществен отклик на убийството в Катуница, при който хората от селото протестираха, искайки справедливост и уточнявайки, че протестът им НЕ Е срещу ромите като етнос, не е срещу ромите в селото, а конкретно срещу местния олигарх, „създаден” и „отгледан” именно благодарение на „избирателната пропускливост” в законността в България, станахме свидетели на друг вид протести из цялата страна. Тези протести са директно насочени срещу ромския етнос, лозунгите са силно националистични и откровено расистки, а поведението на „органите на реда” единствено окуражава безредиците и погромите.

За съжаление, по стар и изпитан начин, вниманието на обществото беше отклонено от (без)отговорността на управляващите този път - в посока междуетнически сблъсъци. И зад целия шум около протестите из цялата страна, развихрилите се емоции и страхове, малцина забелязват абсурдния факт, че шефът на МВР, заедно с колегите си от управляващата партия ГЕРБ, в тези кризисни за България дни всъщност е зает с … предизборна кампания!

А е редно именно г-н Цветанов да даде и някои отговори за това кой и как е покровителствал въпросният олигарх, т.нар. „цар Киро” – той е отдавна известен, жалби срещу него, както разбираме, е имало неведнъж - каква е причината през тези 2,5г. от управлението на ГЕРБ да не е имало нито една проверка срещу него? При сериозния брой именити спец-операции, сериозния бюджет за подслушване и следене на български граждани и сериозно увеличения брой разрешителни за подслушване, получени от МВР – как така чак до сега този „олигарх” е останал незасегнат и едва след убийството онзи ден и протестите пред дома му, се „установява”, че тази персона не е плащала данъци, например?!

Случилото се през последните дни е ПОРЕДНИЯТ повод да бъде поискана оставката на г-н Цветанов!

Остава въпросът какво ще струва на страната и на обществото ни този „пуснат от бутилката дух” на ксенофобия и расизъм, зад който удобно се скриха недъзите на днешното управление?!

Но пък похватът е стандартен – народ, разделен против себе си, е много по-лесно управляем и манипулируем.

В заключение нека припомним, че Конституцията на страната ни, в чл.6 гарантира, че :

(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар