Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

понеделник, 28 юни 2010 г.

Сините: Да спестим от 100-те млн. за подслушване на народа


И на дебата за актуализацията на бюджета на първо четене, и след това – партньорите на ГЕРБ от „Синята коалиция” искаха повече пари за здравеопазване и по-малко за МВР.

Днес влязоха в конкретика що се отнася до сектор „сигурност”.

Средствата за подслушване можело да се намалят с 25 милиона при гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета, според сметките на десницата.

Асен Агов разясни, че на година се харчат около 100 милиона лева за СРС-та.

Сега този разход трябва да бъде намален с ¼, което според депутата не би трябвало да се отрази върху работата на МВР в борбата му срещу престъпността.

Мартин Димитров пък подчерта, че депутатите от групата няма да гласуват актуализацията на парите за здравеопазване, която предвижда 54 милиона лева по-малко за този ресор.

„Кой ще обясни защо се дават 116 милиона за тютюн, а се отнемат от здраве”, попита лидерът на СДС.

В същото време десните подчертаха, че България е единствената държава в ЕС, която прави актуализация на бюджета си, за да увеличава разходи.

Димитров даде пример, че през 2007 година, когато още не бяхме чували за кризата – разходната част е била 22 млрд. лева, сега е 27 млрд.

Затова депутатите дадоха още конкретни предложения как да се пести. В България има 56 заместник областни управители. Това е така, защото всяка област разполага с по двама.

Всеки един от тях струвал на бюджета около 60 000 лева. Ако вместо двама областните управители работят с по един заместник – това ще спести над 1 милион лева, посочиха депутатите от „Синята коалиция”.

Те поискаха в актуализирания бюджет да бъде записан дефицит под 3%, защото ако политиката на толкова големи дефицити не спре, „каруцата щяла да отиде в дерето”, според Мартин Димитров.

Затова през 2011 година бюджетът трябва да бъде балансиран.

Сините отново поискаха държавните служители да започнат да плащат осигуровки като работниците в частния сектор. Също – вместо увеличаване на осигурителния стаж да се даде възможност на хората доброволно да отлагат своето пенсиониране.

Според Димитров сега законът е направен така, че човек с висше образование на практика да не може да се пенсионира.

„Ще гласуваме бюджета само ако разходите бъдат намалени и дефицитът е под 3%”, подчерта в края на пресконференцията Мартин Димитров. Иначе групата вдясно ще се държи като опозиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар