Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 9 юни 2010 г.

Унгария забрани отричането на престъпленията на комунизма


http://www.bnews.bg/article-10755

След като в края на февруари отричането на Холокоста бе криминализирано в Унгария, вчера това се случи и с отричането на комунизма, който също стана забранен със закон.


Унгарският парламент реши да криминализира отричането на престъпленията на комунизма с промени на Наказателния кодекс. За промените гласуваха предимно депутати от крайнодясната партия ФИДЕС, която спечели изборите през април. През февруари бе криминализирано с огромно мнозинство и отричането на Холокоста.

Сега приетите законови промени предвиждат затвор до три години за всеки, който „отрече, омаловажи или постави под съмнение извършени убийства и престъпения срещу човечеството от националсоциалистическата или комунистическата система".

Друга новост в приетия нов закон е и въвеждането на принципа "Three strikes and you're out" по американски тертип. Според него след трето осъждане по Наказателния кодекс престъпникът получава особено дълга присъда.
Същевременно се засилиха и наказанията за престъпления срещу учители и педагози, а наказанията за нападения срещу служители на финансовата полиция се изравниха с тези за нападания срещу редовите полицаи.
(статията е взета от BNews.bg)

Няма коментари:

Публикуване на коментар