Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

четвъртък, 27 май 2010 г.

ИНДИВИДУАЛНИЯТ ВОТ НА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СЕ ПУБЛИКУВА В ИНТЕРНЕТ


Предложението на народния представител от СДС Лъчезар Тошев за публикуване на индивидуалния вот на депутатите в сайта на НС беше прието.


Това е стъпка в посока на поемане на лична, персонална отговорност от народните представители за тяхната работа в Парламента и начина, по който защитават или не интересите на своите избиратели.


Разбира се - сега ще трябва самите избиратели да се научат да използват предоставената възможност за това да следят действията на своя народен представител от своя район и да изискват той да защитава интересите им - така като би трябвало да е.


Има какво да се иска и от към техническата част от изпълнението на приетото решение - в момента се прави нов сайт на НС, не би било никак трудно да се създаде възможност в него още по време на самото гласуване резултатите от индивидуалните гласувания на депутатите да се появяват на страницата на НС в интернет.


Всъщност качването на тази информация заедно със стенограмата е едно излишно забавяне от минимум седмица, понеже ако в стенограмата може да има пропуски и неточности, които да се редактират, то самото гласуване и в момента се отчита по електронен път и, разбира се, не може да има корекции в тази информация. Така че - напълно естествено би било начинът, по който е гласувал всеки отделен депутат да става публично достояние още в момента на гласуването или най-късно до 24 часа след това.



От интервю във в. Всеки ден:


" - Г-н Тошев, вашето предложение за качване на разпечатките от гласуванията в интернет вече е прието от парламента. Маркирайте идеята си с няколко изречения.


- Това е едно предложение, което се дискутираше широко и в интернет форумите. Идеята е тези, които посещават страницата на парламента в интернет, да могат да виждат и разпечатките от гласуванията. Тоест към стенограмите да се добавят и резпечатките от гласуванията. По този начин всички гласувания, които са явни, ще бъдат достъпни не само за тези, които посещават библиотеката на Народното събрание. Сега вече всеки посетител на сайта на парламента – било от България, или от чужбина, ще може да види своите избраници как са гласували и дали изобщо са били в залата. Това ще има и дисциплиниращ ефект за народните представители, които ще знаят, че избирателите им ще имат възможност да контролират тяхната дейност и да им задават въпроси защо са гласували по един или друг начин при дадено предложение."


Няма коментари:

Публикуване на коментар