Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 19 май 2010 г.

Фандъкова има вече толкова заместници, колкото са министрите в Унгария


19.05.2010 г. 10:38 ч.

Десислава Колева, в. Сега


И отново партийните съображения надделяха над икономическата и финансовата логикаКметът на София официално има толкова заместници, колкото министри ще има новото правителство в Унгария. Заради кризата и свръхдефицита в унгарския бюджет новото правителство там оряза министерствата от 14 на 8.
Кризата обаче не може да уплаши Столична община, която смело върви точно в обратна посока - заместниците на кмета се увеличиха от шест на осем. "Кметът вече спокойно може да излиза в неплатен и безсрочен отпуск, защото има достатъчно заместници - всеки ще я замества в един ден от седмицата. Осмият ще я замества в осмък", въздъхнаха с облекчение форумците на "Сега".

Ако сравнението с Унгария изглежда далечно и резултатите от крутите мерки там тепърва предстоят, съвсем близо е антикризисната мярка на българското правителство за съкращения в администрацията с 20 %.На фона на заклинанията на новата власт за драстични съкращения в раздутия брой чиновници, назначаването на нови хора в София е неадекватно.
Общинските администрации в големи и малки градове в страната не са по-назад от столицата - кметовете на Варна и Пловдив имат по седем заместници. В Русе и Бургас те са пет. Малката община Божурище, за която мнозина не знаят квартал на София ли е или отделен град, се е обзавела с трима. Както е тръгнала местната власт, нищо чудно всички общини у нас да си назначат зам.-кмет по есенния листопад, коментират ехидно по форумите.
Един от лайтмотивите на сегашната държавна власт е, че е заварила по трима-четирима заместници на министрите. Те пък със свои заместници и така надолу по веригата. Затова сега например любимият на премиера министър Цветан Цветанов, който съвместява МВР с вицепремиерски пост, има само двама заместници, докато предшественикът му е работел с четирима. На "Московска" 33 обаче ресорът на Цветанов се връща към блясъка си от неговите времена в общината и вече ще се радва на отделен заместник-кмет.
Досега сигурността влизаше в задълженията на заместника по "Координация, контрол, обществен ред и сигурност". След като бъдат иззети функциите за сигурност и обществен ред, на този зам.-кмет му остава само "Законност, координация и контрол". Фандъкова обясни, че всички преписки и договори на общината ще се разглеждат от този заместник, "а това е огромен по обем работа". Този зам.-кмет има на подчинение една дирекция "Законност, координация и контрол".
Да видим за какво всъщност отговаря дирекцията и респективно разпределеният й зам.-кмет:
- осигуряване кметовете на райони и началниците на звена в СО с решенията на СОС и протоколите от разширения колегиум на СО;
- осигуряване машинописното и копирно обслужване на звената на СО;
- обезпечаване на куриерското обслужване на звената чрез разпределение и изпращане на цялата кореспонденция от и за СО;
Т.е. логистиката по разнасянето на документи насам-натам из София.
Как кметът Фандъкова обоснова необходимостта от специален зам.- кмет по сигурността?
"За мен сигурността е тема номер едно", мотивира се тя пред общинските съветници.
Това означава ли, че финансите и екологията са тема две, три или по-назад?Очевидно е, че новият пост е добре дошъл, за да останат доволни всички нюанси на синьото в общината. Новите замове са съответно от СДС и ДСБ. Това са партиите, подкрепили кандидатурата на ГЕРБ и неиздигнали свой кандидат на кметските избори.Новият заместник по сигурността трябваше да отговаря и за "управление при кризи", но тъй като в законите терминът отпадна след боклучената криза на столицата, ресорът се ограничи само до сигурност и обществен ред.
На пряко подчинение на новия заместник ще бъде и бъдещата общинска полиция. За тази структура обаче от години само се говори.От "Московска" 33 искат делегиран бюджет от държавата за общинската полиция, а държавата няма пари. Общината - също. А и при положение, че в МВР работят 70 000 души, голяма част от които са в София, за какво ни е и общинска полиция?
Обособяването на нов ресор и назначаването на заместници може би щеше да е оправдано, ако беше съпроводено с административни промени - оптимизация, както е модерно да се наричат съкращенията днес и внасяне на ред в безкрайната колекция от дирекции на общината, всяка с доволно голям брой служители.
"Структурните промени няма да доведат до увеличаване на бюджета на общинската администрация, надявам се да увеличим приходите от засиления контрол и от наложените глоби", успокои Фандъкова. Но приходите от засиления контрол и наложени глоби са едно, разходите за администрация - друго. И би било по-добре приходите да отиват за пътища и градски транспорт, отколкото за администрация.
Другият нов човек в екипа на Фандъкова е заместникът по образованието.
Преди да стане образователен министър, самата Фандъкова бе с такъв ресор. Когато стана кмет, заяви, че няма да назначава нов човек, за да се пестят средства и сама ще поеме функциите. Което не се налагаше, защото тази работа спокойно може да се върши от наличните общински дирекции.
Но очевидно партийните сметки са други.Освен че са много, заместниците припокриват и част от функциите си. Ако общината например иска да построи път, за него отговаря заместникът по транспорта. Ако е канализация или колектор, строежът вече става грижа на заместника по строителство и инвестиции. За строителството на завода за боклук отговаря заместникът по екология. Нищо, че е все строителство. За ремонтите на детски градини и училища естествено отговарят и заместникът по строителство, и образователният.
Оплитане на ресорите не е само софийско явление. Според официалната характеристика на пловдивската администрация единият заместник отговаря за управлението на отпадъците, другият - за екологията. Там са си създали и мегаресор "Общинска икономика, транспорт, екология и здравеопазване"."Най-достъпни" за гражданите са замовете в морската столица - на сайта на общината са изброени само имената им, без да се посочват ресорите им.Кризата е най-подходящият момент за орязване на раздути администрации, оптимизация на харчове и т.н.
Това вече го "знае всяко хлапе".

Анализът е публикуван във в.Сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар