Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 8 септември 2010 г.

ИСТИНАТА ЗА 9 септември - СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ


(автор К.Курдоманов)

" Една лъжа, повторена сто пъти, става истина." Йозеф Гьобелс

“ Пропагандата ни помогна да дойдем на власт... Пропагандата ще ни помогне да удържим властта... Пропагандата ще ни помогне да завоюваме целия свят.” Йозеф Гьобелс
" Ние трябва да казваме истината, истината и само истината. Но - не цялата истина." Йозеф ГьобелсМисля, че ако днес ме попита някой, как бих коментирал датата 9-ти септември и последвалите я събития оставили трайно-негативен отпечатък върху психиката, икономиката и политиката на страната ни, спокойно мога да цитирам Гьобелс. В продължение на 45 години БКП работеше неуморно да изгради една мощна пропаганда, с която да убеди един изстрадал народ в една очевидна, но чудовищна лъжа. За съжаление, тази лъжа е толкова дълбоко вкоренена в съзнанието на много хора, че ще мине още много време преди повечето хора да започнат да си задават въпроси дали всичко това, което знаят е наистина истината.

Допреди 10.11.1989 г, в учебниците по история ни учеха, че това което се е случило на тази дата е народно въстание, а след 1971 г по желание на другарят Т.Живков се възприе терминологията "социалистическа революция". Истината, обаче, е доста по-цинична и жестока за съжаление. В действителност на 9-ти септември се случва военен преврат, а някой историци като проф. Пламен Цветков твърдят, че дори е повече от преврат. Според него става въпрос за военна окупация от страна на Червената армия, коята сваля правителството на Константин Муравиев и на неговоо място поставя просъветския Кимон Георгиев.

Ето и малко фактология в тази посока. На 26 август 1944 г. под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. Същевременно правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България. На 2 септември 1944 е образувано правителство на БЗНС Врабча 1 (част от дотогавашната парламентарна опозиция), начело с Константин Муравиев. То продължава сепаративните преговори за мир и се обявява за „демократични реформи“. Независимо от това, Съветският съюз следва своите цели и на 5-ти септември 1944 обявява война на България.

През нощта на 8 срещу 9 септември армейски части заемат ключовите пунктове в София — Министерство на войната, Министерство на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други.

На 9 септември съветските войски настъпват в Североизточна България. На 10-ти септември полицията е ликвидирана и на нейно място е създадена народна милиция, съставена най-вече от доскорошни партизани. Това е съвсем накратко описание на главните събития от този злощастен период за нас като нация. Какво обаче прави това събитие толкова мрачно за нашата история?

Това е лъжата на комунистическия режим за всичките 45 години, че това е събитие е афиширано и пропагандирано като победа на социализма над фашизма и империализма.
Скъпи приятели, в България фашизъм не е имало. Това може и да ви шокира, но е факт. Дори историци свързани с БСП, като Искра Баева например, твърдят, че това е така. България не е била окупирана от Германия. България е имала правителство и закони през цялото време на войната. Имала е опозиция, която е разполагала със своя опозиционна преса и т.н.. За каква антифашистка борба се говори и срещу кого, така и не е ясно!

Странен е и факта, че след като България обявява неутралитет във войната, за да избегне поражението и започва преговори с Англия и САЩ (припомням, че те са съюзници заедно със СССР срещу Германия) за настаняване на англиийски и американски войски в България, Сталин въпреки това обявява война. Защо е необходимо това? Така или иначе България не е вече във войната, а на всичкото отгоре води преговри със съюзниците на СССР. Всичко, за съжаление, е много по-просто. Сталин не иска да се изпусне Булгария като сфера на влияние за бъдещите му цели в региона. Това, за съжаление, съвпада с отдавнашните руски, а сега вече и съветски интереси. България е трябвало да бъде окупирана, като бъдеща сфера на влияние в този регион. За съжаление този ход се оказва фатален за бъдещето ни, още повече след конференцията в Ялта, на която се поделя Европа на сфери на влияние. Ние попадаме в сферата на влияние на СССР.

Интересен е и друг факт. Така наречените партизани "воювали героично" в борбата срещу фашизма. Оказва се, че те не са били повече от 1500 човека, а членската маса на БРП (БКП) е била малко под 10 000 човека през 1944 г. Къде в това има всенародно въстание? Но пък за разлика от тази малка цифра - 1500 човека - през 1990 г има близо 200 000 активни борци против фашизма, които са се ползвали с какви ли не привилегии. Интересно как тези 1500 партизани станаха 200 000 за 45 години?
След като е окупирана България и на власт идва ОФ, настъпва пълно беззаконие. Избити са хиляди интелектуалци, генерали и офицери, духовници, пастори и т.н. Започва всеобщата национализация и индоктринация на населението. България влиза в поредния си мрачен период, който въпреки че трае 45 г., по деструктивност и трайно увреждане на нацията ни се равнява на 482 г. турско робство. Може и да ви звучи пресилено, но за мен е така.

Днес ние, все още не сме отрекли този варварски режим, въпреки че Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и Европейският парламент решиха, че комунизмът трябва да се изучава като престъпен режим. Днес хората, които вземаха дипломите си по история в онзи режим, и които писаха учебниците по история с желание да угодят единствено и само на СССР, все още дърпат конците на образователната ни система. Все още 9-ти септември се празнува от БСП, което е гавра с хилядите загинали без съд и присъда. Все още има паметници на съветкия ботуш в най-големите ни градове, като зловещи призраци, които ни напомнят, че Русия няма лесно да се откаже от желанието си да окупира трайно тези райони. Само че, сега не е чрез оръжието, а чрез икономическа зависимост. Средтвата не са важни, важен е ефектът.

Скъпи приятели, 9-ти септември е една от най-срамните и мрачни дати в нашата история. Колкото 6-ти септември е велика заради Съединението, толкова 9-ти е срамна заради последиците от този преврат или по-скоро окупация.

Нека отделим време и да ракажем и това на нашите деца. Те трябва да знаят истината, за да не допуснат това някога да се повтори.

2 коментара:

  1. страхотна статия, от историк... засрамен от позорните моменти в нашата история... аз също се срамувам!

    ОтговорИзтриване
  2. трябва да имаме доблестта да си кажем истината за историята ни... иначе ще сме си все на тоя хал, докато празнуваме собственото си поробване и величаем поробителите си... Добре, че има историци, готови да нарекат нещата с истинските им имена!

    ОтговорИзтриване