Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

понеделник, 6 септември 2010 г.

СЪЕДИНЕНИЕТО на БЪЛГАРИЯ


(автор: К.Курдоманов)


През 681г. се ражда Българската държава и така се слага началото на една близо 1300 годишна история. Факт, който ни поставя в челните редици на едни от най-старите страни в Европа, а и в света. За съжаление тази дълга история в половината си част е изпълнена с доста тъжни моменти.

Ето няколко:


През 1014г. близо 14 000 български войници са ослепени от византийския император Василий 2 (на всеки сто ослепени, един бил оствян с едно око). При гледката на ослепените войници цар Самуил получава сърдечен разрив и след няколко дена умира. Четири години по-късно България губи своята национална независимост за 167 г.


През 1396г. България губи своята независимост и за 482 г е под турско робство.


На 13 юли 1878г. е ревизиран Санстефанският мирен договор и е подписан Берлинският, според който България е разделена на пет части.


През 1913г. България губи "Междусъюзническата война" и преживява първата си национална катастрофа от новата ни история.


През 1918г. България преживява втората национална катастрофа, след като е част от победените страни участвали в 1-та Световна Война.


През 1945г. България попада под пряката зависимост на СССР за 45 години.


За наша радост има близо 610 г от история ни, в които не сме били подчинени на ничия сила и в тези години има много славни моменти.


Един от тях е Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6.09.1885г.


Това е един от най-вълнуващте актове на свободолюбие в нашата история (иска ми се да има много повече такива).Това действие не е съобразено с Великите сили. Два дни преди дата на Съединението, не кой да е, а страната "освободителка" на България - Русия, категорично отказва да подкрепи подобно действие. За наша радост, тогава е имало силни лидери и много повече гражданско съзнание, което не е позволило това да попречи Съединението да се случи.


Така на 6-ти септември 1885 е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия от княз Ал. Батемберг. Това събитие не е инспирирано, насърчено или подготвено от външни сили. За първи път то идва отдолу-нагоре, като акт на един народ, които иска да върви по своя път, без външна намеса. С това не свършва всичко. Подтикната от Австро-Унгария и Русия, на 2.11.1885г. Сърбия обявява война на България и навлиза в границите й. От 5 до 7 ноември България побеждава Сърбия при Сливница и така Съединението получава международно одобрение.


Всеки народ има нужда от своите велики моменти, за да може да изгради национално самосъзнание и самочувствие. Това няма нищо общо с национален радикализъм, в който даден етнос е поствен по-нависоко от друг.


Има дати в историята на един народ, от които трябва да се срамуваш. Има дати в историята на един народ за които може да скърбиш и съжаляваш, че са се случили. Но има моменти, за които можеш да се радваш и дори да се гордееш с тях.

Съединението на България е една от тези дати.


Честит празник на всички българи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар