Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

четвъртък, 28 юни 2012 г.

КАКВО СТАНА С "ДЯСНОТО", ГОСПОДА?




В един сравнително кратък период след изборите ставаме свидетели на странна миграция на знакови фигури от ДСБ, а сега и на СДС, в посока новия политически проект на Меглена Кунева. Не, че е нещо ново и непознато – този филм сме го гледали вече (с НДСВ).  И ако тогава можеше до голяма степен наивността да е станала причина за хора да се подведат, то сега – се очакваше да сме си взели поуките и специално хората, заемали лидерски позиции в „дясно” – да са достатъчно наясно за какво става дума.  А ако допуснем, че са наясно, и пак правят този избор – то значи говорим за напълно умишлено действие, както някои медии го нарекоха – „осребряване”  на политически имидж. Или – продажба на такъв…  


Защо? 

Защото присъединяването на Прошко Прошков, а сега – и на Найден Зеленогорски  към  проекта на Кунева постига най-вече това, че легитимира въпросният проект като „десен”, а като вторичен ефект – предизвиква и преливане на членска маса, което е естествено – част от хората, доверили се досега на тези лидери, вероятно ще ги последват в новото им амплоа.
Но да припомним – по съвсем същия начин преди години беше легитимирано НДСВ като „дясно”, а в последствие то много добре се сработи с БСП!  Видяхме краха,  който това странно политическо мелезче с неустановена политическа принадлежност  докара.  Видяхме и колко време просъществува, преди  да бъде заменено с друго политическо недоносче, опитващо се да си нахлузи етикет „дясно” – ГЕРБ, чиито действия на моменти са силна конкуренция на БСП в „ляво”. Сега „новото двайсе” на политическата  сцена е проектът на Меглена Пръмова, човек със стабилни връзки и сериозна „подкрепа”  за своята кариера от „ляво” и директно от С.Станишев. Проект, на чело на който е човек, доказал, че е много добър изпълнител на поръчки, дори в ущърб на България, и в никакъв случай - реален лидер.  Проект, който започна с оплюването на партиите и отричането им като форма на съществуване, а самият той сега превръщащ се с празнична заря в точно това, което е плюл до вчера – партия!

Като един от хората работили за Прошко Прошков и Найден Зеленогорски, като човек, който е ВЯРВАЛ истински в тях, мисля, че имам правото да задам някои въпроси и да коментирам изборите, направени специално от тях двамата!

Г-н Прошков, г-н Зеленогорски, мисля, че можех да разбера разочарованието ви от случващото (и неслучващото) се в ДСБ и СДС. Г-н Зеленогорски, случващото се в СДС с всичката външна намеса,  не е радващо не само за Вас! Можех да разбера, ако  ставаше дума само за решенията ви да се оттеглите от заеманите позиции. Дори – за напускането ви на партиите. Но отиването ви при М.Кунева променя впечатленията за вашите мотиви!

Ако напускането на позиции е реакция срещу решения, които не можете да подкрепите, то отиването ви в този нов проект се явява един сериозен логически абсурд, понеже вие през глава бягате към същото, което уж ви е разочаровало в СДС и ДСБ?!!  Надявам се, разбирате, че правейки този избор, може и да печелите от някакъв вид еднократно  „осребряване” на политическия си имидж, но също така – вие губите безвъзвратно този имидж пред хора като мен! Губите и доверието на тези, които сме ви вярвали и които мислим с главите си, а не ви даваме подкрепа „на сляпо”! Има компромиси, които не трябва да се правят!  Като да легитимираш поредната политическа креатура тип „кукла на конци” като „ДЯСНА”!  

Моят избор, въпреки, че ненавиждам клиентелизма, съсипващ от години СДС, е да остана и да подкрепя Ваньо Шарков, да подкрепя ДОБРОТО, което успяхме да направим в СДС през последните три години ВЪПРЕКИ групичките с договорките в СДС, и въпреки външните „влияния”. Мисля, че си заслужава усилието.

Г-н Зеленогорски, дано сте забелязали, че в СДС има и друга група хора, освен онези, заради които си струва да си тръгнеш! Има хора, заради които си струва да се бориш и заедно с които можеш, без срам и без да ти се налага да правиш компромиси с ИСТИНСКИТЕ десни ценности, да покажеш какво би трябвало да е „ДЯСНОТО”!  Но разбира се – това би струвало доста усилия, а вероятно на човек му писва да се бори и просто се предава, като гледа да спечели все нещичко от това предаване? 
Така ли е, г-н Зеленогорски….?

Няма коментари:

Публикуване на коментар