Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 26 юни 2013 г.

А СЕГА - НАКЪДЕ?

Нашите предложения за промени в Изборния Кодекс


След 13 дни на масови протести, пълна глухота от страна на управляващите, изявления от тях и от техни колеги, в които си позволяват да обиждат хората, протестиращи „под прозорците им”, логичният въпрос е – а сега накъде? 

Много хора с право отбелязаха – с подобни разходки не плашим никого, така можем да продължим и цяло лято, но накрая ние ще се уморим, а очевидно управляващите силно разчитат на това. Вероятно разчитаха и на летния сезон, когато хората трябваше да вземат отпуските си, да заминат извън София.. Но сметките им излязоха криви – хората казаха: „ ТУК ще плажуваме!”. 

И все пак – всички разбираме, че се налага да се премине към по-настъпателни действия, ако искаме да се случи наистина нещо, а не – да си останем само с хубавите усещания от този уникален, свеж, мирен протест, в който креативността, човещината, интелекта и възпитанието някак имаха превес. 

Естествено – появиха се много предложения, много опити за увличане на протестиращите в една или друга посока. Имаше и откровено глупави опити за „яхване” на протеста, които получиха подобаващ отговор. Но нуждата от ясна стратегия накъде и как да се продължи, вярвам, се усеща вече от всички, с които вечер след вечер набиваме крак по улиците на София. Светъл лъч  в тази посока е обединението на десетки организации зад няколко прости стъпки:

           1.      Промени в действащото изборно законодателство;
           2.      Оставка на правителството;
           3.      Предсрочни избори не по-късно от октомври тази година;

Ето и предложенията, които ние от сдружение „Единство” внесохме в НС, вярвайки, че този минимум промени може да разчупи статуквото или поне – да създаде възможности за разчупването му, така че в следващия парламент да видим представени повече от гражданите на страната ни:

1.      Изборните книжа да се отпечатват в печатницата на БНБ;
2.      Предложения за членове на ЦИК да могат да правят и партиите, които на последните избори са получили над 1% от общия брой гласове;
3.      Депозитът  по чл. 78 за регистрация на партия или инициативен комитет в ЦИК да се намали от 10 000лв. на 3 000лв.
4.      Броят на подписите на подкрепящи регистрацията на партия в ЦИК  да се намали от 7 000 на 3 000;
5.      Необходимите подписи за регистрацията на независим кандидат - от подкрепящи кандидатурата избиратели с постоянен адрес на територията на района, да се намалят от 5000 на 1000 
6.      Възстановяване на преференцията  в  пропорционалните листи като вид мажоритарен вот
7.      Прагът за преференция е 3% (от гласовете за дадената политическа сила)
8.      Да се въведе електронно гласуване;
9.      Създаване на актуален регистър на избирателите
10.  Методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс

11.  Предоставяне на възможност всеки избирател да провери в кои подписки на партии, коалиции и кандидати фигурира, чрез електронна проверка през сайта на ГД "ГРАО“( каквато има за проверка в избирателните списъци).

Няма коментари:

Публикуване на коментар