Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 21 май 2014 г.

Реформаторският блок отговаря на Протестна мрежа

1.     Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?

Категорично НЕ. Има една стара поговорка: „с какъвто се събереш – такъв ще станеш“.  Смятаме, че  България принадлежи към Европейската цивилизация и това ни мотивира да положим всички усилия да върнем България като равностоен партньор в  групата на развитите европейски страни, сред които бихме били, ако не бяхме изгубили 45 години в лагера на Съветския социализъм и още 24 – в неуспешни опити да прекъснем зависимостта си от Русия. 

Само при пълно скъсване на тази зависимост България ще може да поеме по своя път като равностойна европейска страна. Тогава няма да се налага българските граждани да търсят препитание за себе си и за семействата си в европейските страни, защото същите възможности ще имат и тук – в родината си. Една от най-важните стъпки в момента за България е тя да стане един от основателите на Европейския енергиен съюз – така и сметките за парно и ток на българските граждани ще намалеят, и в по-глобален план – ще започнем да излизаме от тоталния енергиен монопол на  Русия в сферата на енергетиката, а оттам – и в  сферата на българската политика и управление.

Евразийският съюз, към който ни теглят партиите на управляващата в момента тройна коалиция, предлага на България единствено нерадостната съдба на партньор в поредната диктатура, икономически колапс и изолация от развития свят. Своето участие в Евразийския съюз са потвърдили единствено Русия, Беларус и Казахстан – едва ли това са страните, като които искаме да бъдем…

2.       Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?

На всички ни е ясно, че ИМА такива. Реформаторският блок е заявявал неведнъж своята позиция за прозрачност и отчетност - както по отношение на политическите партии, кандидати за публични позиции, така и по отношение на това кой и с какви пари стои зад различните фирми, печелещи проекти и подкрепа от страна на изпълнителната власт в държавата. Реформаторският блок подаде сигнал до прокуратурата срещу министър Стойнев по случая „Карадере“ именно поради очевидното участие в този спорен и скандален проект на финансиране с неустановен произход, което беше получило подкрепата и на българското правителство в директно нарушение на Закона за офшорките, приет от управляващите едва месец преди това. Категорично сме против и ще се противопоставим на всеки подобен опит чрез нарушаване на законите на страната, особено от страна на изпълнителната и законодателната власт, да се дава възможност за финансови злоупотреби, корупция и т.н.

Но също толкова важно за нас е проявата на критично мислене сред българските граждани. Пред очите на всички ни се демонстрират крупни суми с неизвестен произход – от хора, претендиращи да бъдат избрани като представители на България в ЕП. На тези хора българите трябва да задават непрекъснато въпроса „Кой финансира кампанията ти?“ и докато не получат ясен и недвусмислен отговор – да не дават подкрепата си за тях, колкото и атрактивен и  и лъскав да е имиджа, който си създават. Подобен е и примерът с бойкота на Lafka – българските граждани в лично качество застанаха срещу опита за налагане на пазара на поредният монопол, обричащ  малките бизнеси в сферата на фалит. 

Само когато политическата и гражданската енергия се обединят срещу корупцията в България може да има ефект. Затова РБ ще продължи да работи с гражданското общество по тези въпроси.

3.       Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?...

Ще изнасяме на светло фактите и ще сезираме всички възможни инстанции, както правим и в момента. Във връзка с направените от нас разкрития по отношение на Южен поток, ние сезирахме както прокуратурата, така и Европейската комисия. Настояваме всички документи от водените преговори по значими теми като АЕЦ Белене и Южен поток да са публично достъпни, както и протоколите от самите преговори. Недопустимо е  решения по такива въпроси да се взимат „натъмно“ от гражданското общество, а още повече – български закони да се пишат от чужди страни, чрез български депутати, в ущърб на българските интереси, и в нарушение на Европейските правила.

4.       Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?

Палитрата от ГМО-партии. Партиите, които не могат да покажат черно на бяло откъде идва финансирането им, кой стои зад тях – трябва да бъдат лишавани от регистрация. Също така – партиите, които защитават очевидно корпоративен интерес, които са обвързани финансово с олигархични и монополни кръгове, партии, които бъде доказано, че са използвали властта и влиянието си, за да извършват държавна измяна, изобщо – партиите, които по доказуем път се установи, че работят против интереса на България. Такива, по наше мнение, в момента са ДПС, АТАКА, БСП и ББЦ.

5.       Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?


Категорично нямаме никакви договорки и дори – разговори, с Пеевските медии. За съжаление – липсата на свободни медии прави опити да вкара всички ни, всички български граждани, в зависимост от не-свободните медии, които да ни казват кое е важното, кое се е случило и кое – не. Въпросните медии служат много повече за рекламни инструменти на олигархични кръгове, отколкото – като информационни източници. Но макар и тези медии да изливат жлъч по РБ и да „заглушават“ неудобните за управляващите  изявления, при фактите, които ние извадихме наяве по редица важни национални теми, дори „чадърите“, опънати над  кабинета Орешарски не успяха да потулят истината.  Ние от РБ смятаме да продължим да изваждаме неудобната истина наяве, както и да се противопоставяме на всяко поробване на свободата на словото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар