Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

понеделник, 30 юни 2014 г.

1. ОСТАВКА - ВЕДНАГА! 2.Служебно правителство - ВЕДНАГА. 3. Разпускане на НС на 6 август; ИЗБОРИ - на 5 октомври


Винаги съм считала поставянето на срокове и разписването на конкретни стъпки, за най-ефективният начин за решаване на даден проблем. От една година България има сериозен проблем - управляващи, олигархия и мафия са едно, бездарността и крадливостта - постоянна величина, а правителството на Орешарски управлява с минимална обществена подкрепа... като от месец насам - вече управлява и без подкрепата на мандатоносителя - което, както каза днес Петър Москов, си е равносилно на държавен преврат!

Реформаторският блок предложи днес 4 много ясни, конкретни стъпки, с тайминг за всяка от тях, чрез които проблемът може да намери решение БЪРЗО. Ще кажете - "ама за къде да бързаме - чакаме вече повече от година, ще ги изчакаме още месец"... Но аз не мога да се съглася... Все едно един човек да е бил болен вече от месец, да се е влошавал и в момента да е в безсъзнание - да го закара бърза помощ в спешното, а там лекарите да кажат  - "оставете го някъде, ще почакаме още малко, може пък да се оправи от самосебе си...ако не - ще вземем мерки ПОСЛЕ"

Смятам, че България е в критично състояние и има нужда от спешни и смели мерки за овладяване на положението, СЕГА и ВЕДНАГА, а не - след още месец-два... 

Понеже причинителите на проблема много искат две неща:
1. Още малко време, за да си довършат започнатото;
2. Време да си заметат следите;


Не е редно да им даваме това време!
Ако хванеш крадец в дома си - ще му дадеш ли още 5 минутки да си довърши кражбата и да се измъкне???


Каквото и да си говорим - единственият шанс на България е това правителство да си отиде ВЕДНАГА  и  ВЕДНАГА  да се назначи служебен кабинет. 
Защо, смятате, искат от ДПС/БСП да се обсъжда вариант за "национално-спасително" правителство, в което, ЕСТЕСТВЕНО, да участват стабилно и те, че отгоре на всичко - настояват това "спасително" правителство да бъде назначено после и за служебно??? Не е ли очевидно? ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ му се казва на това. 
И точно заради това - трябва да се изиска незабавно ‪#‎ОСТАВКА‬-та на тоя кабинет и да се РАЗСЛЕДВА дейността им през последната година. Което може да направи едно сериозно служебно правителство.
Дали е ВЪЗМОЖНО това да стане? Да, ако има воля за това в президентската институция, която е единствената в момента ползваща се с някакво доверие.
Дали е ЗАКОНОВО издържано това предложение? ДА! Напълно отговарящо на изискванията на Конституцията е!

Изрично чл. 99, ал.5 от Конституцията:

1. изброява задълженията на Президента в случай на ОСТАВКА на правителството;
2. казва, че в един и същи акт се освобождава НС и се насрочва дата за избори;
3. НИКЪДЕ не обвързва като време назначаването на Служебен кабинет с разпускането на НС.
Изрежда задълженията на Президента, като обвързва времево ДВЕ от ТРИТЕ неща... и не знам да има закон, указ, или какъвто и да е нормативен акт, който изрично да казва, че служебното правителство може да съществува само два месеца и само при липса на НС...
Задължението до два месеца да се проведат избори е за времето от момента на разпускане на НС, а не - от оставката на правителството...

* Имаме и прецеденти - Ако при Ренета Инджова служебното правителство се назначава в същия ден, в който се разпуска 36-то НС, то служебното правителство на Ст.Софиянски е назначено предишния ден ПРЕДИ разпускането на 37-то НС, а правителството на Марин Райков - два дни ПРЕДИ разпускането на 41-то НС. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар