Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

вторник, 2 септември 2014 г.

За страха от преференции, или - за контрола върху свободата...


Пак идват избори.

Доста зачестиха напоследък и може би късият интервал, на който се случват ще се запази поне за избора на още 1-2 НС…

Всяка партия се надпреварва пак да обещава, да убеждава колко ѝ е бил голям ... катарзиса, и колко е различна вече…

„Любовта” към избирателя е „във въздуха”, навсякъде наоколо е наситено с ухажване и прикоткване на електората…

Но освен това – сред партийните номенклатури се „носи” още нещо… нещо, което е важно драгият избирател да види, разбере и проумее, понеже на тая карта е заложена НЕГОВАТА свобода.

Та тоя „дух” дето „броди” из партийните номенклатури, е СТРАХЪТ.
Страхът от ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ.
Страхът от свободния и информиран, мажоритарен избор на гласоподавателите.

При преименуваното, тоталитарно БКП, някак е нормално. Те се наричат „демократична партия”, но всъщност разчитат силно на невежеството на електората си  и зависимостите на своите членове, така че те да подкрепят решенията на Партията, а не – да проявяват някакви там граждански лични предпочитания… Но невежеството играе и номера – така се роди комичният казус 15/15…

Електоратът на тоталитарните политически образувания няма критерии за избор на свои представители – те имат Партия (или Лидер), която да им избере и спусне представителите

Но при числящите се към десните, демократичните, партии и коалиции, е по-сложно. Техните избиратели са в групата на образованите, мислещите, критичните …  Дори – твърде критичните… Безумно е при тях да разчиташ на безропотно спуснати партийни решения и приемането им. Безумно е да ги третираш като … идиоти… Обидно е да им предлагаш компромисни кандидатури, които е повече от ясно, че те НЯМА да приемат… и е направо самоубийствено да им предлагаш  такива – понеже най-вероятно те ще те накажат като те лишат от подкрепата си… А както писах преди време – по-страшно от това да НЯМАШ доверието на избирателите си, е това да ИЗГУБИШ доверието им – понеже тогава ще си имаш работа и с гнева им.

Напълно нереалистично е от партийните номенклатури в център-дясно  да се опитват да наложат на кандидатите в листите си да „не провеждат преференциални кампании”, разчитайки по този начин на подкрепа за предварително скалъпените  договорки и квоти. И би било доста нагло да се пробва подобен подход – както спрямо кандидатите, така и към тези точно избиратели.

И от какво всъщност се страхуват партийните номенклатурчици? 

В действителност преференцията е това средство, което може да качи избирателната активност. Състезанието между отделните кандидати в една листа само може да е в плюс за крайния ОБЩ резултат. Накрая и усещането в избирателите, че ТЕ са избрали СВОЯ представител – ще носи много по-голяма удовлетвореност и тези кандидати ще се ползват с много по-голямо доверие и подкрепа....

ЗАЩО тогава е този страх?

Много просто – защото крайният резултат става непредвидим при използването на преференции, а на „избираемите” места са сложени персони - партийно обвързани, финансово подходящи и т.н., които обаче са реално неизбираеми, натоварени с негатив, с … предистория… При това – избираемите места са запълнени на квотен принцип от различните  участници в партията/коалицията (обикновено е коалиция) и въпреки, че показват „единство” и „отборност” пред избирателите си – всъщност те силно държат на своето „парче от баницата”.  

Всичките сметки и разпределяне на парчета от още неомесената баница правят преференциалната  непредвидимост страшна и проблемна.

А решението би могло да бъде много просто – ако всеки от участниците в тези партии и коалиции се състезава с останалите да предлага ИЗБИРАЕМИ кандидатури, а не – партийно-квотно-финансово подходящи такива, първо – в листите ще има много повече граждански кандидатури и второ – най-много избрани представители ще има този, който е предложил най-качествените и избираеми кандидати…

Но явно промяната на манталитета на партиите трудно ще се промени отвътре навън. Нужна е помощ и отвън – от самите избиратели.

Затова – отправям призив към избирателите, чиито гняв считам за напълно разбираем и съвсем уместен: 
не се отказвайте да гласувате, не гласувайте и компромисно, или – наказателно. 
Вместо това - използвайте преференцията и покажете на партията/коалицията, която подкрепяте, кои всъщност са избираемите лица, без значение къде в листите са те. 

В крайна сметка – ВИЕ, избирателите, сте причината тези партии/коалиции да съществуват, а техните кандидати ще бъдат ВАШИ представители. 
Затова – използвайте масово преференциите! 
Объркайте схемите, нарушете статуквото… дори да има писъци – те ще са добри писъци, понеже наистина е време за промяна.

И малко технически подробности за това КАК РАБОТИ ПРЕФЕРЕНЦИЯТА:

На евровота за първи път имахме възможност да гласуваме истински ДЕМОКРАТИЧНО – преференцията имаше нисък праг – 5% и състезанието беше между  количеството ПОЛУЧЕНИ от кандидатите преференции. Бюлетините БЕЗ отбелязана преференция не подкрепяха отделен кандидат, а само – партията/коалицията.

За тези парламентарни избори преференцията има малко по-различни условия. Прагът е 7%, а всяка бюлетина БЕЗ отбелязана преференция – се счита за преференциална подкрепа за първия в листата. Което обяснява „страстта”, с която дадени персони се борят да са на тези първи места – там се чувстват „защитени” от непредвидимостта на преференциите. Но тази „защита” е факт само, ако повечето избиратели НЕ ПОЛЗВАТ преференция. Ако  избирателите ползват преференция масово – то първите в листата губят тази своя „защита” и листите се преподреждат според  броя получени от всеки кандидат лични преференции.

Държа да напомня, че на изборите за европарламент  над  40% от всички избиратели СА ползвали преференция, а от избирателите на Реформаторския блок – над 60% са се възползвали от преференциалния вот… 

С други думи – не е нужно твърде много, за да бъдат избрани не - партийните фаворити, а фаворитите на гражданите, доколкото такива се намират в листите изобщо. Само трябва повече от гражданите да се възползват от ПРАВОТО си на информиран, свободен и МАЖОРИТАРЕН избор, който им се предоставя като възможност чрез ползването на преференциите!

... Тези СТРАХУВАЩИ статуквото преференции J

Аз ще гласувам преференциално!


Хора като Радан Кънев (Варна), Петър Москов (24 МИР), Мартин Димитров (24 МИР), Петър Славов (23 МИР), Кирчо Димитров (Сливен), Явор Иванов (Варна) - ЗАСЛУЖАВАТ, според мен, да бъдат подкрепени мажоритарно чрез преференциален вот! 

Най-малкото, защото те не бягат от него….

Няма коментари:

Публикуване на коментар