Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

понеделник, 8 септември 2014 г.

Деца - заложници на държавата за усвояване на евросредства. Или - как се търсят деца за оправдаването на една сграда...

Имаме следната РЕАЛНА и СПЕШНА ситуация:

В един дом за деца, където аз и мои приятели сме доброволци вече от 7 години, отиват група социални работнички от местния "отдел закрила на детето" , информират директора, че ще се срещат с 12 от децата в дома, но отказват да кажат за какво. Виждат се с децата и на тая среща им изстрелват от упор "до 15 септември ви местим в ЦНСТ (център за настаняване от семеен тип)  в еди кой си град (на 150км. от досегашния им "дом"), няма значение съгласни ли сте или не сте".

Децата - естествено, са в шаш и паника, за нула време се разпространява мълвата, че домът се закрива и 12 заминават, а другите - остават на улицата, или кой знае къде ще ги пратят из БГ.

Въпреки протестите на директора за начина на действие на социалните и изобщо - срещу подобно преместване, реакция - нула.

Разучихме проекта, по който искат да изведат децата - оказва се, че е проект, изцяло финансиран от еврофондове. Проект от три етапа, който вече е във втория си етап - за настаняване на деца с увреждания в центрове за настаняване от семеен тип, чието изграждане се планира от общините и изцяло се финансира с евросредства.

Но децата, които искат да преместят там - НЕ СА деца с увреждания. 

Оказва се, че този проект предвижда центровете да се изграждат за конкретна група деца, така че те да останат в "общността" - сиреч: в общината, където се е намирала институцията, но с тенденция да са по-близо до училища, болници и пр., да са в града, а не - някъде из полята..

Е да, ама децата, които искат да преместят, НЕ СА от тази общност. При захвърляне на 150км. от дома, в който са сега, те губят всички връзки със свои близки, роднини, познати и приятели, сменят училището, губят възможността да учат в професионални гимназии - каквато имат сега заради близостта на дома до София. И отиват в населено място с висока безработица и почти никакъв шанс за реализация.

В същото време - в общината, където се намира домът и където децата живеят от години, има стратегия за изграждане на същите центрове, но ТОЧНО за тези деца. Така, че всички изисквания на проекта да бъдат спазени. Проектът е планиран да продължи до 2020г., като дотогава следва да се обхванат и децата от ДДЛРГ, каквито са децата в случая. Предостатъчно време стратегията на общината да се реализира...и добрият ефект върху децата от местният ДДЛРГ да бъде максимален.

Следва въпрос - какво, по дяволите, налага да вземеш едни деца от точка А и да ги захвърлиш в точка Б, като така ги правиш истински сираци? Нима този проект няма за цел да се направи ДОБРО на тези деца??? Защо тогава им се прави ЗЛО?

Зададохме въпроса на служебния министър.

ОК, той явно не е запознат със случая, заповедите за преместването на децата са от страна на Ева Жечева - председателката на ДАЗД, която миналата година открито беше заявила, че родителите, които водят децата си на протестите трябва да им се взимат родителските права... Но отговорът на министъра на първо четене  е следният:

"Можем да забавим преместването, но не и да го спрем - все пак като има изградена база - не става да я държим така, трябва да настаним деца там..."

И този отговор показва точно как бачкат институциите и държавата в БГ! Не, не са важни децата. Не, не е важно кое е най-добро за тях. Няма никакво значение какво ще се случи с децата... важното е, че има сграда - сега трябва да ѝ намерим деца... за да ОТЧЕТЕМ ЕДИН ПРОЕКТ И ЕДНИ УСВОЕНИ ПАРИ!

При взимането на решение за строеж на въпросният ЦНСТ в града, където искат да пратят децата, общинарите ОТКАЗВАТ да се изгражда такъв център. Един от общинарите заявява: "Не искаме деца-идиотчета да се разхождат по улиците ни". Изведнъж - скандалът се потушава, а центърът - се построява... като вместо деца от целевата група на въпросния проект - деца с увреждания, за този център се вдигат 12 деца без увреждания, от ДДЛРГ, което е на 150км. оттам.

Логичното ми предположение - целта е била да се усвоят парите по проекта. Разбрали са се явно кой по колко да "усвои"... и също - да нарушат правилата и да настанят там деца, които не са от дом за деца с увреждания... Но не вярвам, че отношението на общността се е променило... И категорично подобно преместване е във вреда на тези деца!

Утре имаме среща със зам. министъра на МТСП - ще изложим доводите си защо това преместване трябва да се СПРЕ. Надявам се, че ще имаме нормални хора насреща си, които да видят вситуацията, че става дума не просто за проект, пари, цифри и пр., а става дума за съдбата на 12 деца. ЖИВИ ДЕЦА, от плът и кръв, с емоции, с тревоги, с надежди и с много малко стабилност в живота си, прекалено малко, за да им се отнеме и тя в името на напълването на една сграда...

Настояваме за три неща:

1. СПИРАНЕ на преместването на тези 12 деца;

2. Пълна ревизия на изпълнението на проект "Детство за всички" за страната и санкциониране на извършени нарушения;

3. Санкции за служителите от ОЗД, които са се срещнали с децата от ДДЛРГ в разрез с всякакви процедури, правила и норми, предвидени по принцип, а и в частност - по самия проект!

Г-жи и г-да управляващи, докато не започнете да виждате в децата на България човешки същества, а не просто цифрови стойности, компонент, с които да усвоявате пари от еврофондове - вие ще бъдете ВРЕДНИ за управлението на страната ни! Без значение от коя политическа боя сте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар