Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

понеделник, 27 март 2017 г.

Защо Борисов НЕ може да направи кабинет с "Патриотите"Гери Николова
Играта на Борисов с БСП успя, донякъде. Успя, защото, след като преля кръвчица на БСП на президентските избори с вдигането на неизбираем кандидат, той си осигури по-силен противник за парламентарните избори, което мобилизира допълнителни гласове за ГЕРБ.

Тази игра се играе по двойки. ГЕРБ се нуждае от БСП. Патриотите – от ДПС.

Но въпреки очевидния успех на Борисов, измерван в няколко десетки хиляди допълнителни гласа за партията му, сега той е изправен пред не толкова лесна за решаване задача. 

ГЕРБ нямат достатъчно народни представители, за да съставят кабинет сами. Търси се партньор. Но този път няма няколко „малки“, между които да се избира, или – от които да се пазаруват отделни представители. Просто в 44НС влизат само 5 политически сили.


БСП заявиха, че няма да партнират на ГЕРБ. Засега поне...
ДПС – принадлежат към различно европейско семейство, а и Борисов ясно заяви, че няма да се коалира с тях. С тях той има друг вид взаимоотношения – извън официалното обвързване договарят подкрепа за отделни законопроекти и гласувания, след което си благодарят възпитано.

Обединени патриоти – те заявиха, че са готови веднага да говорят с ГЕРБ за съставяне на правителство заедно.

С тях Борисов ще има почти стабилно мнозинство в НС. Но има множество причини Борисов да НЕ МОЖЕ да се коалира с патриотите:

-  - При патриотите е и Волен Сидеров. Бойко  осъди  Волен  миналата година за клевета, но съдът постанови да му плати сериозна сума.

- - Волен цяла година беше „златният пръст“, който крепеше кабинета на Орешарски, предизвикал безпрецедентни граждански протести; Някак не върви сега да играе ролята на „златен пръст“ пък за Бойко..

     - Волен е известен и в Европа с невъздържания си нрав и редовните изцепки – какво ще кажат от ЕНП, ако ГЕРБ се вземат с Волен?


- Всъщност, преди малко повече от 2 години шефът на ЕНП – Ж.Дол, ясно заяви на Борисов, че ЕНП няма да толерира коалиция с участието на Патриотичния фронт. Едва ли позицията на ЕНП ще е по-различна сега, когато „патриотичното семейство“ порасна и с АТАКА в състава си!


- Пак тогава Патриотите шумно поискаха шефът на ЕНП да бъде „изхвърлен от България“...


Междувременно – днешните патриоти се прочуха с опитите да затворят границата и да не допуснат български граждани да упражнят правото си на глас на тези избори, включително – бяха заснети да блъскат възрастни хора, да ги събарят на земята, а Валери Симеонов, в национален ефир, дори се похвали  как е събарял баби на границата ни...

А и на обединението на „Обединени патриоти“ много не може да се разчита, отношенията им са като бомба със закъснител...

-   Освен всичко това – Патриотите поставят условие за влизането си в коалиция с ГЕРБ –условието е  за промени в ИК, различни от тези, с които предизборно се ангажира Борисов;

Марешки с неговата „Воля“ – може да бъде „златен пръст“, но не и достатъчен партньор за съставяне на кабинет. Освен това – има претенции към министър-председателското  място. Очевидно Марешки има по-голям шанс да колаборира с БСП...

Не е невъзможно Борисов да избере да състави и кабинет на малцинството. Но както казах, този път трудно ще се пазаруват отделни депутати и подобно управление ще е нестабилно и всъщност - е обречено...

Възможно е и ГЕРБ да се откаже от мандата и да го прехвърли  на БСП. Също както го направи  през 2013-та, което доведе до кабинета на Орешарски и до масови протести, завършили с избор на ГЕРБ, отново...


1 коментар:

  1. Твърдя, че ГЕРБ няма да имат никакви скрупули да съставят правителство с ОП. Не бъдете наивни. От ЕНП просто ще преглътнат всичко това в името на стабилността в България.

    ОтговорИзтриване