Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

вторник, 2 февруари 2016 г.

Отворено писмо до Б.Борисов, или - за отговорността в образованието

След като позицията "министър на Образованието" беше овакантена преди няколко дни, се наслушахме на догадки за евентуалните заместници на проф. Танев. Разговорът вместо в посока "какво е спешно да се свърши в сектора" и "какъв трябва да е профилът на новия министър", се измести в посока - "кой трябва да предложи кандидат" за овакантеното местенце... И премина към един съвсем друг скандал - перманентният скандал в РБ, борбата за надмощие вътре в него и спорът - имат ли право гражданите на глас в "РБ"... За съжаление, вместо на конструктивен анализ и дебат за приоритетите в образованието, отново ставаме зрители на борбица за овладяване на позиции - на всяка цена. Вероятно задаващия се милиард и нещо стимулира допълнително хъса на претендентите...

Но аз лично не чух никой да коментира факта, че КОЙТО и да стане министър, той нито ще може да развива своя визия за образованието, нито ще има избор какво и с кого да работи. Преди не много време, след три неуспешни опита и множество сериозни критики, беше приет от това НС новият Закон за предучилищното и училищното образование. Оттук натам МОН има основна задача да осигури приложението на приетия закон. Някои от разписаните в него промени трябва да станат факт още този август-септември, което ще създаде много проблемни ситуации пред МОН. Новият закон обедини в себе си поне три закона, досега съществували самостойно. Вмени на МОН изключително много задължения и отговорности, част от които преди бяха в ръцете на народните представители. Законът е тежък и обемен, като на много места сам противоречи на себе си.

Затова разговорът за наследника на проф. Танев трябваше да е свързан с разговор за това КОЙ носи ОТГОВОРНОСТТА за (д)ефектите от прилагането на новия закон (който, напомням, беше силно критикуван от родителски организации, учители, директори, експерти..).

В тази връзка си позволявам да се обърна към г-н Борисов точно преди гласуването в НС утре. Ясно ми е, че това отворено писмо най-вероятно няма да стигне до него, нито пък ще промени вече направените му планове. То това "гражданите" - нямаме право на глас :) И учителите - също... и родителите - и те... Ама аз да си кажа все пак!

Накратко призивът ми е - след като така и така МОН ще се занимава с прилагането на ЗПУО и следователно няма да има място за "реформи" и "новаторство" - то нека министерството се оглави от създателите на закона и нека ТЕ си понесат отговорността - плюсовете и минусите от прилагането на своето творение!


Г-н Борисов,
С мои приятели - родители и учители, сме особено загрижени за създалата се в последните дни ситуация на „безтегловност” в сферата на образованието. Нуждата от спешни мерки и много работа, с цел подобряване на резултатите на училищното образование в страната ни, е очевидна и нетърпяща отлагане.  

Съвсем ясно е, че основна, и не лека, задача пред МОН в следващите месеци ще е да осигури прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Някои от разписаните промени трябва да влязат в сила още с началото на новата учебна година – след едва няколко месеца.  
Необходим на сектора е министър, който да познава много добре новия Закон за образованието и неговата идейна основа, министър, който ще бъде гарант за безпрепятственото прилагане на промените, разписани от авторите на закона и който, заедно с екипа си – ще носи пълната отговорност за постигането на заложените в Закона цели и очакваното подобряване на образователните резултати и условията на работа в българските училища. 
Предвид липсата на единна кандидатура от страна на РБ за позицията „министър на образованието”, имайки положителна оценка за свършеното от проф. Танев за изминалата една година, но отчитайки факта, че ГЕРБ, а не РБ, са създателите и вносителите на новия образователен закон, съответно – са най-добре запознати с него и най-способни да гарантират прилагането му на практика, без излишни сътресения в системата, Ви призоваваме, въз основа на подписаното с РБ коалиционно споразумение, да назначите министър на образованието избран от Вас, представител от ГЕРБ. 

Логично и редно според нас е отговорността по прилагането на новия Закон за образованието да се носи от създателите на Закона! 
Г-н Борисов, сигурни сме, че Вие и ГЕРБ не се страхувате да носите отговорност за промените, които е предвидено в написания от Вас закон да се случат в сферата на образованието, уверени сме и че Вашият екип ще се справи най-добре с реализирането на разписаните от Вас мерки, затова разчитаме на мъдро и бързо разрешаване на кризата в сектор „Образование” !

Няма коментари:

Публикуване на коментар