Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

петък, 2 април 2010 г.

Мартин Димитров:Антикризисният план на правителството няма да закърпи дупката в бюджета


Лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов коментираха пред журналисти в народното събрание представените от финансовия министър мерки срещу кризата. И двамата лидери подчертаха, че част от предложените мерки няма да бъдат подкрепени от Синята коалиция.

Мартин Димитров, председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция:
Днес вицепремиерът Дянков представи антикризисните мерки на кабинета пред парламента.Не се получи дебатът който искахме , а такъв дебат трябваше да бъде проведен. Добрите страни са ясни, няма да има увеличение на ДДС, не се пипа и Плоският данък. Някои от мерките, които от СДС и ДСБ представихме са залегнали в този план.

По - важни са обаче проблемите. На първо място, ще закърпи ли този антикризисен план дупката в бюджета - отговорът е не. Не, защото истинско орязване на разходите не се прави, не трябва просто да се говори за реформи, а трябва те да се случват. Давам ви следният пример, имахме следното предложение: независима комисия да направи анализ на разходите в бюджета и не навсякъде да се реже по 10% , а там където има излишна структура да бъде съкратена изцяло.Този анализ го няма.Без него дупката в бюджета не може да бъде запълнена.
Имам чуството , че кабинетът не се готви за актуализацията на бюджета през юни месец. Без това няма да минем, а това може да стане по разумният вариант или по пожарният вариант. Разумният е, отсега да бъде подготвена тази мярка, а пожарният да бъде готвена последните 15 дена. Ако не бъдат взети адекватните силни мерки може ситуацията да стане неуправляема, което означава ръст на безработицата и много фалити на фирми.

На следващо място за тези 2 млрд. лева, за които капан направи БСП. Станишев е подписвал договори, за да вкара следващото управление в един батак, от който няма излизане. Първо Борисов трябваше да направи анализ и одит и тези задължения да бъдат извадени, а не сега. Няма как в момента те да не бъдат покрити, няма как прокуратурата или който и да било да ги откаже.
Така че е изключително важно за нас да бъде даден ясен график за разплащане на тези пари. Ясно е, че не може да стане за 2010г. , но до 2011г. трябва да го има. Няма такъв график за всичките пари, има само за част от парите, които според кабинета трябва да бъдат разплатени. Няма го за всички средства, средствата са разделени на две, тези които са открити в началото и тези които са открити после.

Като основен извод, нужен е по мащабен антикризисен план, този е стъпка, която може да се окаже недостатъчна. Ние сме готови да водим разговори, за по мащабен , истински антикризисен план, който наистина да ореже разходите.
Завършвам с един пример, министерство на отбраната купува 12 хеликоптера, които са доста скъпи, 3 от тях май вече са купени, другите просто трябва да бъдат отказани. Ето от такива мерки имаме нужда в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар