Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

петък, 26 март 2010 г.

ПЕТИЦИЯ ПРОТИВ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"


АЕЦ Белене е един доказано ненужен мегапроект, който ще натовари България с още над 10 милиарда евро кредити и ще остави тонове високо радиоактивни отпадъци в наследство на поколенията за над 100 000 години. Няма дългосрочни ползи за населението, освен за енергийните лобита и печалбите за тях от износ на чиста енергия, а ядреният боклук ще е "печалбата" за България, както и наследството от дългове за следващите поколения. Всички рискове от експлоатацията ще са за българите, а отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще остават в България. Решаването на този въпрос ще тегне на българския данъкоплатец стотици години, тъй като съгласно Единната конвенция за безопасност при управление на Радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво отговорността се носи от държавата, където те се генерират.

До момента в строежа на АЕЦ „Белене” са вложени повече от 1 млрд. евро, а инвестицията за цялостоното й изграждане ще достигне над 12 млрд. евро. В заложената сума обаче не са включени парите за изграждане на инфраструктура, нито за хранилище за отработеното ядрено гориво, охрана и поддръжка на такова.

Според неправителствени и екологични организации страната ни не се нуждае от централата, която може да ни донесе само огромни финансови загуби. Селскостопанските производители в 90 км зона около централата няма да могат да произвеждат биологична продукция, а земята и недвижимите имоти значително ще се обезценят.

Ето някои от нашите аргументи СРЕЩУ построяването на АЕЦ „Белене”:

1. За нуждите на вътрешното потребление на ток "Белене" не ни трябва, количеството електроенергия, която страната ни произвежда в момента покрива напълно нуждите на страната.

2. Проектът АЕЦ „Белене” е икономически неефективен, няма ясни пазари, за които бихме могли да изнасяме произведеното електричество, така че България няма да реализира печалба.

3. Технологията, която ще се използва, е остаряла и доказано опасна и вредна. На световно ниво се налагат все повече алтернативните източници за добив на енергия.

4. Площадки с инженерно-геоложки условия като тази на Белене са неблагоприятни за строителство на АЕЦ. Територията Свищов - Белене - Никопол - Вранча е силно земетръсна зона, което прави построяването на АЕЦ там изключително рисковано за гражданите на България, а също така и на съседните ни и близки страни. Нека не забравяме Чернобил!

5. Влизането в тежка финансова зависимост от Русия, неясните преговори за заем от нея, липсата на прозрачност за това срещу какво точно би взела България този заем, липсата на обществен диалог и прозрачност при водените от министърът на икономиката Тр. Трайков преговори и договорки по въпроса за АЕЦ „Белене” и за доставките на газ.

Ние, българските граждани, се обявяваме категорично против построяването на АЕЦ „Белене” и настояваме управляващите да се съобразят с волята ни в качеството ни на техни работодатели! Решения и договорки направени от управляващите БЕЗ публичен дебат са равносилни на своеволие и нарушаване на общественият договор между гражданското общество и публичната власт!

Можете да подкрепите петицията тук.
Гери Николова
Председател на МСДС - Оборище

Няма коментари:

Публикуване на коментар