Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

петък, 19 март 2010 г.

Депутатите от ГЕРБ мълчат като риби в парламента, ДПС - двойкаджии


Иван Иванов и Ваньо Шарков от Синята коалиция - най-активни; Парламентарният контрол е петъчна говорилня, предупреждават от Института за модерна политика.

Повече от 100 депутати от общо 117-те народни представители от ГЕРБ не са направили нито едно изявление от парламентарната трибуна в 41-вото Народно събрание. На 10 депутати от партията на Бойко Борисов не може да се събере един депутат с въпрос в парламента.

Това показват наблюденията на Института за модерна политика, представени във втория мониторингов доклад за функционирането на парламента. Според документа, с който и „Марица" разполага, най-слаба и изключително ниска активност в парламентарния контрол показва ПГ на ДПС. Само 7-8 от депутатите на Ахмед Доган са взели участие.

Отличници в парламентарния контрол са ПГ на Синята коалиция. Въпреки малкия си числен състав и обстоятелството, че са част от управляващото мнозинство в Народното събрание, сините проявяват най-висока активност чрез актуални въпроси и питания към правителството. На практика три четвърти от депутатите от Синята коалиция са се включвали в парламентарния контрол.
10 депутати са задали половината от питанията по време на контрола за периода юли 2009 - февруари 2010г. Най-активният депутат за периода юли - ноември 2009 г. е Иван Иванов от Синята коалиция, следван от Ваньо Шарков, а на трето място е Яне Янев от РЗС.

Иванов държи първата позиция и за следващия отчетен период ноември 2009 - февруари 2010 г. Втора позиция запазва Шарков, а Янев отстъпва третото място на лидера на СДС Мартин Димитров.
Данните сочат още, че две от парламентарните групи в правителственото мнозинство се нареждат на първите две места по активност в парламентарния контрол за юли - ноември 2009 г. - Синята коалиция и Атака. Най-голямата опозиционна фракция - Коалиция за България, е на трета позиция.

За периода ноември 2009 - февруари 2010 г. червените са се активизирали и изместват Атака от втората позиция.

За периода юли-ноември м.г. групата на ГЕРБ е поставила само 3 актуални въпроса и 8 питания. За ноември-февруари - 5 актуални въпроса и 6 питания.

Традиционно за българските парламенти е избягването на въпроси към министрите, към представителите на изпълнителната власт. Това каза Eмил Георгиев, политолог и юрист. Той посочи, че е много тревожно решението на НС от 18 декември 2009-а, с което се ограничи правото на собственост на наследниците на българските царе Фердинанд и Борис III.

С това решение се изземват функциите на съдебната власт и Народното събрание се е превърнало в своеобразен якобински конвент. Изземват се и правомощия на изпълнителната власт. По думите на Владимир Шопов, българският парламент не участва в усилията за реформиране на публичните системи в страната.

От Института за модерна политика отбелязват, че е незадоволителен парламентарният контрол за спазване на върховенството на Закона и гражданските права в работата на МВР.
Има известна тревога от бездействието на парламента и неговите комисии във връзка с твърдения, че някои действия и актове на МВР за борба с организираната престъпност са в разрез с правозащитните стандарти.

Борислав Цеков от Института за модерна политика настоява да се осъществява по-активен текущ парламентарен контрол чрез комисията за вътрешна сигурност и комисията за контрол на ДАНС. Тяхна е ролята за контрол на ефективността на службите, убеден е Цеков.

В сегашния си вид парламентарният контрол е повече петъчна говорилня, която се занимава с отдавна неактуални въпроси. За събития, станали днес, се отговаря след три месеца и това е абсолютен формализъм. Ние предлагаме да се възстанови в реформиран вид консултативният съвет по законодателството при председателя на НС, както и да се засилят ролята и участието в законодателния процес на парламентарната комисия по правата на човека, настоява още той.

СОФИЯ, Галя ИВАНОВА, 18 Март 2010; 20:26; в."Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар