Eдин ДЕСЕН блог за ДЯСНА политика :)

сряда, 12 декември 2012 г.

АКЦЕНТИ от КРЪГЛАТА МАСА


АКЦЕНТ 1 - "АНТИПРИМЕРИ"


Освен неспособността да се слуша, която демонстрираха днес зам. Министъра и нейните придружители, те също така направиха демонстрация на онова отношение, което децата на България не бива да получават, не и ако искаме да ги видим като активни, мислещи личности с мнение и способност да защитават това мнение.


Едно от най-свежите неща на кръглата маса беше участието на няколко ученици, които  определено имаха какво да кажат на депутатите, както и на зам.министъра Дамянова. Лошото беше, че нямаше кой да ги чуе. След първият участник от групата на учениците – Габриел Илиева, която се обърна към законотворците от името на всички ученици в България  така: 

За вас ходенето на училище може да е само спомен, вероятно помните само хубавите неща и сте забравили другите. Може би по ваше време училището е било различно, не зная, но това, което представлява училището днес, е крайният резултат от писането на подобни закони – може би писани с най-добри намерения, с мисъл за „най-добрия интерес на децата”, а може би не! Но когато вие – политиците пишете закон за образованието, крайният резултат от него е видим най-вече за нас – учениците. А това, което представлява днес училището не е нещо, с което да се гордеете!”, 

очевидно силно раздразнена зам.министър Дамянова прекъсна вторият участник - Иво Николов и им изнесе едно нравоучително конско, чиято цел очевидно беше да ги притесни и да ги накара да замълчат.

Г-жа Дамянова се прояви като антипод на „експертността” и „педагогическия подход”, за които толкова много настояват тя и експертите от МОМН, че децата няма как да получат в къщи, а САМО В УЧИЛИЩЕ и ДЕТСКАТА ГРАДИНА! Факт е, че нито един родител не би си позволил да СМАЧКА деца на по 15-16 год., когато са проявили смелост да застанат и да защитят своята позиция, напротив – всеки нормален родител би насърчил изявата им, дори и да не биха се представили особено добре. А в случая тези млади хора се представиха на ниво, дори по-добре от „експертите” на МОМН!

За щастие последната участничка от групата ученици – Глория Курдоманова, не се смути и невъзмутимо заяви на г-жа Дамянова и придружителите и: 

Обръщаме се към вас като млади хора, на които предстои да имат свои деца малко след като влезе в сила задължителната предучилищна, предвидена от вас, и ви заявяваме, че още от сега сме твърдо решени да не ви позволим да причините това и на нашите деца!”.

Както разбирате, един от най-силните акценти за мен от днешната кръгла маса беше изявата именно на тези млади хора, срещу които радетелите за „експертно образование в училище”, начело със самата зам.министър Дамянова, скочиха с ярост и пренебрежение, типични за училищната държавна система и демонстрирайки своята същност, отвъд сладникавите им теории и думи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар